Dissabte, 21 De Octubre De 2017
Plaça Major, 1, Estaràs - 25214 Telèfon: 973 55 63 40 Fax: 973 55 63 40
ajuntament@estaras.ddl.net

Naturalesa i paisatge

20/02/2009

LA FONT DE GÀVER


Foto

La Font de Gàver és un bell racó tranquil i calmós d'on neix el riu Sió i on comença la Ruta dels Castells de Sió.


El Sió neix a la Font de Gàver, al terme municipal d'Estaràs a partir de l'acumulació de les aigües subterrànies i dels petitstorrents de parts més altes que voregen el terme i que esdevenen afluents del riu.

El Sió sempre ha estat un riu poc conegut, però malgrat el seu poc cabal és un riu llarg i ha esdevingut un espai de frontera en la història d'aquestes terres, com també un espai geogràfic comú de comunicació social, cultural i econòmica seguint una forma longitudinal entre els pobles respecte al riu.

Els castells de frontera, als segles X, XI i XII, van representar una autèntica xarxa defensiva del territori. El Sió neix a Gàver, a l'Alta Segarra, agafant fins i tot aigües de l'alta Anoia (Segarra històrica), travessa la Segarra, l'Urgell i la Noguera i desemboca a l'altura de Balaguer. Té aproximadament uns 70 km de recorregut.

El riu Sió ens determinarà, doncs, un recorregut temàtic com és la Ruta dels Castells de Sió que coincideix plenament amb les línies de frontera que es creen a la Marca Superior cap al final del segle X i començament del XI i que dibuixen un paisatge històric i monumental molt característic.


Informació addicional :


Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web