Diumenge, 20 De Gener De 2019
Plaša de l'EsglÚsia n.1, EstarÓs - 25214
Telèfon: 973 55 63 40 Fax: 659178020

Municipi d'Estaràs

07/03/2018

EstarÓs Ús un municipi que pertany a la comarca de la Segarra, a la provÝncia de Lleida, amb una poblaciˇ de 163 habitants. El seu terme municipal Ús de 20,94 Km▓ d'extensiˇ i Ús considerat un municipi de zona de muntanya, dels Altiplans Centrals.
El municipi estÓ format pels nuclis d'Alta-riba i Ferran, al nord, EstarÓs i GÓver al centre i Vergˇs Guerrejat al sud. TambÚ en formen part Malacara, nucli agregat a Ferran, Torre de Mejanell i l'antic terme de Rubiˇ.

... + info

El poble d'EstarÓs Altitud: 596 m segueix el mateix procÚs d'altres pobles de la Segarra, Ús a dir, dalt d'un petit turˇ i a la dreta del Siˇ, el nucli format per una gran plaša principal, don surten uns quants carrerons que s'estenen per la costa, al costat de l'esglÚsia romÓnica de Sant JuliÓ i sota el castell o casa senyorial. Aquesta casa senyorial, que va pertÓnyer als Vilallonga, Ús un edifici amb grans finestrals que deixen endevinar-ne l'origen g˛tic, la resta de cases sˇn quasi totes de pedra vista, com la nova seu de l'Ajuntament.
EstarÓs limita al nord amb Alta-riba, a l'est amb GÓver, al sud amb Montfalcˇ Murallat i a l'oest amb les Oluges.

... + info

07/03/2018

Altitud: 664 m

El poble se situa al nord del terme municipal, al tossal d'Alta-riba. El nucli va nÚixer al redˇs del castell situat al cim del turˇ, sobre una petita vall per on passa el torrent de Malacara, afluent del riu Siˇ. áA la falda del turˇ si troba les cases, el forn de pa, magatzems agrÝcoles, el local social i l'esglÚsia de Sant Jordi.
Alta-riba confina amb les poblacions de Sant Ramon al nord, Malacara a l'est, Santa Fe al sud i la Molgosa a l'oest.

... + info

07/03/2018

Altitud: 709 m

El poble s'estÚn per la costa de la muntanya, que Ús l'extrem oriental del pla de Sant Ramon. Al cim es veuen les ru´nes del que devia ser el castell de Ferran, a la falda del turˇ si va construir l'esglÚsia de Sant Jaume, el local social i les cases. El s˛l del poble Ús vorejat per un carrer llarg, actualment el carrer major. Amb el temps les cases del nucli antic han sigut reformades i s'han constru´t de noves, tant al nucli del poble, com el peu de la carretera N-141 com a l'altra banda de la carretera al camÝ del cementiri.

Ferran limita al nord amb Portell, a l'est amb áPujalt (poblaciˇ que pertany a lAnoia), al sud amb Malacara i a l'oest amb sant Ramon.

á

... + info

07/03/2018

Altitud: 635 m

A l'extrem sud- oest del municipi i trobem el poble, situat a la dreta de la riera de Vergˇs Guerrejat. TambÚ segueix el mateix procÚs dels pobles del municipi, Ús a dir, dalt d'un turˇ i trobem el castell de tipus medieval, amb adaptacions del segle XVI, juntament amb l'esglÚsia Santa Magdalena, d'estil barroca, la rectoria i una gran plaša. A partir daquest nucli de castell i esglÚsia es va anar construint pels ácarrerons serpentejats les cases dels ve´ns, magatzems agrÝcoles, lesbarjo i lantic forn de pa.

TambÚ cal destacar la mina daigua de la riera de Vergˇs Guerrejat, que antigament prove´a daigua a la ciutat de Cervera.
El poble limita al nord amb GÓver, a l'est amb Freixenet, al sud amb Cervera i a l'oest amb áMontfalcˇ Murallat.

... + info

07/03/2018

Altitud: 607 m

GÓver Ús la a primera referŔncia hist˛rica del municipi, esmentat com un lloc fronterer l'any 1015. El poble se situa al centre del terme municipal, enfilat dalt un turˇ i coronat per les restes de la Torre de GÓver de l'antic castell i l'esglÚsia romÓnica de Santa Maria de GÓver. Per sota si troben les actuals cases, carrers i magatzems agrÝcoles. Amb els anys es construeixen mÚs cases i masies, separades de l'actual nucli urbÓ, com la masia Cal MajÓ, don en destaca el seu moli, o la Torre de Cal Salat, tambÚ cal destacar la construcciˇ una segona esglÚsia moderna, tot i el seu redu´t nombre habitants.

TambÚ cal destacar que a la vora del poble estÓ localitzat el naixement del riu Siˇ i una zona de pÝcnic, la font de GÓver.

Dins el terme de municipal de GÓver tambÚ estan ubicades les rewstes del que fou el petit poblat de Rubiˇ de GÓver o Cervera.

El nucli limita al nord amb Pujalt (Anoia), a l'est amb EstarÓs, al sud amb Altadill i a l'oest amb lAstor (Anoia).

... + info

07/03/2018

Dalt dun puig rocˇs saixeca lantic castell de Malacara, reconvertit en una casa senyorial amb lesglÚsia de Santa Maria, dorigen romÓnic, adossada a ella.

Al redˇs de lantic castell es va desenvolupar un poble, del que ara sols queden ru´nes. Malacara limita al nordá amb Ferran, a l'est amb Pujalt (Anoia), al sud amb EstarÓs i a l'oest amb Alta-riba i Sant Ramon.

... + info

07/03/2018

Pel terme de Malacara hi ha diferentes masies, per˛ nomÚs una estÓ habitada (Cal Ceroles), tambÚ dins el terme trobem el nucli de Mejanell, conjunt de torre i esglÚsia medieval, actualment una casa de turisme rural.

... + info

Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web