Alta-riba


Aquest poble, com la majoria de pobles del municipi, data del S. XI. La seva història va lligada a la reconquesta i seva situació estratègica i defensiva. La fortificació construïda al capdamunt del turó del mateix nom marca l’inici de la història. El poble neix a partir d’una Torre cilíndrica per defensar i delimitar estratègicament la frontera cristiano-morisca, i al voltant del qual s’aplega posteriorment el poble.


El patrimoni arquitectònic d’Alta-riba del S. XI, conservat fins els nostres dies, consta de: l’església, el forn de pa i el castell. Els diferents personatges del llinatge dels Alta-riba, i originaris d’aquest lloc, han estat presents en el desenvolupament, rumb i consolidació de la història de Catalunya.

L’antiga esglesiola on des de l’edat mitjana es venera Sant Jordi pertanyia al bisbat de Vic.

El castell d’Alta-riba, esmentat des del 1110 va ser venut el 1238 per Guillem de Cervera al monestir de Santes Creus, que el tingué fins la desamortització.

Actualment s’hi conserven les ruïnes d’un castell que, segons la seva estructura, és anterior a l’època gòtica. És probable que d’aquest castell procedeixi la família Alta-riba, que romangué en altres llocs de la Segarra i que al s. XIV eren procuradors del vescompte de Cardona.

 

Dades del poble
  • Altitud 664 m
  • Habitants 28 (2008)