Gàver


A la mateixa ribera de Sió, s’escampa el poble de Gàver. Les cases que s’hi feren des del segle XVIII queden una mica separades de les primitives, que envolten l’església vella. Entre aquest poble i Estaràs hi ha algun molí, que ara aprofita l’aigua per a regar. A causa de la situació desavinent de l’antiga església parroquial de Santa Maria de Gàver, se’n va construir una de nova al peu de la carretera. Fou construïda com a temple i com a casa de reunió, d’estil i materials moderns, i inaugurada el 1971.

L’església vella té la part de migdia romànica, sense l’absis primitiu. Va ser eixamplada per la banda N amb l’obertura d’una arcada al mur i amb una altra nau de trets gòtics. Dues finestres geminades embelleixen la nau romànica.

A pocs metres de l’església de Santa Maria hi trobem restes de la Torre de Gàver.

A la Falda del poble de Gàver, a l’altar banda de la carretera, hi trobem una casa molt emblemàtica com és Can Salat. A pocs metres a l’esquerra hi trobem la font de Gàver, font d’on neix el Riu Sió.

Riu Sió


El Sió neix a la Font de Gàver, al terme municipal d’Estaràs a partir de l’acumulació de les aigües subterrànies i dels petits torrents de parts més altes que voregen el terme i que esdevenen afluents del riu. La Font de Gàver és un indret preparat i condicionat per tal que es pugui gaudir de la naturalesa i del paisatge.

El Sió sempre ha estat un riu poc conegut, però malgrat el seu poc cabal és un riu llarg i ha esdevingut un espai de frontera en la història d’aquestes terres, com també un espai geogràfic comú de comunicació social, cultural i econòmica seguint una forma longitudinal entre els pobles respecte al riu.

Ruta dels Castells del Sió

Els castells de frontera, als segles X, XI i XII, van representar una autèntica xarxa defensiva del territori. El Sió neix a Gàver, a l’Alta Segarra, agafant fins i tot aigües de l’alta Anoia (Segarra històrica), travessa la Segarra, l’Urgell i la Noguera i desemboca a l’altura de Balaguer. Té aproximadament uns 70 km de recorregut.

El riu Sió ens determinarà, doncs, un recorregut temàtic com és la Ruta dels Castells de Sió que coincideix plenament amb les línies de frontera que es creen a la Marca Superior cap al final del segle X i començament del XI i que dibuixen un paisatge històric i monumental molt característic.

Veure la Ruta dels Castells del Sió al web del Consell Comarcal de la Segarra

Dades del poble
  • Altitud 607 m
  • Habitants 38 (2008)