Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

FESTA DE SANT JAUME a FERRAN

DIMARTS 28 JULIOL 2020

El dissabte dia 25 de juliol, a Ferran se celebrà la festa de Sant Jaume amb un acte molt especial de rebuda de la reproducció de l’escultura original de Sant Jaume que es va trobar aparedat dins un mur i descobert amb motiu de les obres del passat 2019. L’original es conserva al museu diocesà de Solsona i aquest mateix museu ha fet una còpia idèntica de l’original, certificada. L’organització ha anat a càrrec de la Junta d’Obres del Poble.


Posteriorment a la missa, la directora del Museu de Cervera ha fet una magnífica exposició del context històric de l’escultura que ha permès descobrir que La Segarra “històrica” a partir de mitjans del segle XIV (data de l’escultura) va viure un període llarg de gran prosperitat. Aquell llarg període, fins que va entrar en una profunda davallada pel segle XVIII, es recolzava en dos aspectes rellevants: la producció agrària (cereals i safrà) i més endavant, en el brillant període econòmic i polític de Cervera, el qual irradià cultura a tota la Segarra per l’efecte “taca d’oli”.


L’escultura de Sant Jaume de Ferran és un exemple, de com tots els poblets de La Segarra van gaudir d’aquell esplendorós període econòmic i artístic (escultura, pintura i orfebreria) fins al segle XVIII. Aquest fet, ha explicat, es va recollir l’any 2007 amb una vasta exposició amb el nom de “Patrimoni Dispers” de la Segarra.